Vis van het jaar 2019 - Wijting

Wijting.jpg

VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, heeft samen met de visserijsector voor de 31ste keer een Vis van het Jaar gekozen. Dit jaar staat wijting in de kijker, een klassieker in de Franse keuken maar weinig bekend in België. Slechts 5% van de Belgische gezinnen kochten wijting in 2018. Nochtans heeft deze vis heel wat troeven

Wijting onder de loep

Wijting is directe familie van de kabeljauw en heeft ook drie rugvinnen en twee buikvinnen. De rug is groenblauw, de flanken zijn zilverkleurig met een donkere vlek aan de basis van de borstvin. De zijlijn is donker en de snuit spits. Jonge dieren kunnen een kort kindraadje hebben.

De vis meet 20 tot 70 cm en kan 20 jaar oud worden. Wijting leeft veelal in de nabijheid van de zeebodem en voedt zich met schaaldieren, schelpen, wormen en kleine vissen. Zijn wetenschappelijke naam is Merlangius merlangus, merlan in het Frans. Wijting komt talrijk voor in de Noordoost-Atlantische Oceaan van de wateren rond het noorden van Noorwegen tot Portugal. 

Visserij op wijting

De Belgische vissers vissen niet gericht op wijting en halen deze voornamelijk boven in de Keltische Zee, de Noordzee en het oostelijk Engels Kanaal.

Het zijn voornamelijk de boomkor, flyshooters en plankenvissers die instaan voor het gros van de wijtingvangsten. In België wordt de wijting gegut aangevoerd, uitgezonderd door de flyshooters en de kustvissers. De aanvoer van wijting schommelt tussen 180 en 300 ton per jaar.

Volgens het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) heeft de Belgische visserij op wijting geen negatieve invloed op de bestanden en is er geen reden tot ongerustheid over de staat ervan.  

Festival van de Noordzee

Tijdens het Festival van de Noordzee op 15 augustus wordt de vis van het jaar ook in de kijker gezet! Je kunt er bij de tent van Coney Island terecht voor een lekkere kookdemo met proevertjes achteraf!