Vis van het jaar 2019 - Wijting

Wijting.jpg

VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, heeft samen met de visserijsector voor de 31ste keer een Vis van het Jaar gekozen. Dit jaar staat wijting in de kijker, een klassieker in de Franse keuken maar weinig bekend in België. Slechts 5% van de Belgische gezinnen kochten wijting in 2018. Nochtans heeft deze vis heel wat troeven

Wijting onder de loep

Wijting is directe familie van de kabeljauw en heeft ook drie rugvinnen en twee buikvinnen. De rug is groenblauw, de flanken zijn zilverkleurig met een donkere vlek aan de basis van de borstvin. De zijlijn is donker en de snuit spits. Jonge dieren kunnen een kort kindraadje hebben.

De vis meet 20 tot 70 cm en kan 20 jaar oud worden. Wijting leeft veelal in de nabijheid van de zeebodem en voedt zich met schaaldieren, schelpen, wormen en kleine vissen. Zijn wetenschappelijke naam is Merlangius merlangus, merlan in het Frans. Wijting komt talrijk voor in de Noordoost-Atlantische Oceaan van de wateren rond het noorden van Noorwegen tot Portugal. 

Visserij op wijting

De Belgische vissers vissen niet gericht op wijting en halen deze voornamelijk boven in de Keltische Zee, de Noordzee en het oostelijk Engels Kanaal.

Het zijn voornamelijk de boomkor, flyshooters en plankenvissers die instaan voor het gros van de wijtingvangsten. In België wordt de wijting gegut aangevoerd, uitgezonderd door de flyshooters en de kustvissers. De aanvoer van wijting schommelt tussen 180 en 300 ton per jaar.

Volgens het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) heeft de Belgische visserij op wijting geen negatieve invloed op de bestanden en is er geen reden tot ongerustheid over de staat ervan.  

Festival van de Noordzee

Tijdens het Festival van de Noordzee op 15 augustus wordt de vis van het jaar ook in de kijker gezet! Je kunt er bij de tent van Coney Island terecht voor een lekkere kookdemo met proevertjes achteraf!

Actie Festival van de Noordzee

Dankzij ibis Styles Zeebrugge kan je na jouw bezoek aan het Festival van de Noordzee genieten van een gratis overnachting voor 2 personen in Zeebrugge, inclusief ontbijt.

Deelnemen aan deze actie doe je zo:
1. Like de Facebookpagina van ibis Styles Zeebrugge
2. Deel deze actiepost met #GratisNaarIbisStylesZeebrugge
3. Maak kans op een gratis overnachting voor 2 tijdens het Festival van de Noordzee op 15/8

De winnaar wordt bekendgemaakt op vrijdag 9 augustus!

Noordzeetong in het groen

festival_van_de_noordzee-63192-0.jpg

Met dit recept haalde Arne Van Waes, winnaar van de tweede editie van de kookwedstrijd Cooking Island, de finale.

Recept noordzeetong in het groen

Ingrediënten
•    1 tong, 5 (200gr) in filet
•    1 schijf courgette in de lengte gesneden 0,5 cm dik
•    Crème van remoulade: 2 eidooiers, 1 el kappers, 4 augurken op azijn, 1 el gehakte dragon, 1 el gehakte kervel, 1 el gehakte peterselie, citroensap en dragonazijn
•    Mousseline: 3 eidooiers, gastrique, witte wijn azijn, citroensap, opgeklopte room
•    Brood krokant en ui-crunch
•    Groene saus: 1 handje spinazie, dragon, basilicum, kervel, zuring ,kippenbouillon en aardappel voor de binding. Citroensap en dragonazijn.
•    Garnituur: courgetterol, lente ui, lente ui "curly" , bloedzuring
 
Bereiding
De tongfilet: Bak de tongfilet op elkaar in beurenoisette kruid met peper en zout.

Gegrilde courgette: Grill de courgette aan beide kanten met wat olijfolie, kruid met peper en zout. Maak er een rolletje van.

Crème van remoulade: Mix alles met de eidooiers en bind op met sojaolie. Doe in een spuitzak. 

Mousseline: Klop de eidooiers samen met de gastrique en ww-azijn tot een hollandaise en spatel de opgeklopte room erdoor. Doe in een spuitzak en laat afkoelen.

Broodkrokant: Steek met ronde vorm schijfjes uit een snee brood en rooster in de oven op 180 graden.

Groene saus: Blancheer alle groene kruiden en refraichir. Doe alle groene kruiden in de bouillon mix. Bind op met een aardappeltje. Smaak af met peper, zout en fris op met citroensap en dragonazijn.

Garnituur: Schil met een dunschiller een sliert van een courgette. Maak er een rolletje van en besprenkel met olijfolie. Rasp limoen zesde over en kruid af met zout.  Stoof de lente-ui aan in een klontje boter en bevochtig met 3 lepels bouillon. Laat de bouillon helemaal inkoken en kruid af met zout.

Voor de "curly": neem het donkergroene gedeelte van de lente-ui snij 10 cm af. Snij overlangs en snij zeer fijne slierten. Leg op ijswater tot het begint te krullen. Neem een paar slierten en maak er een bolletje van. 

Dresseren: Doe een lepeltje van de groene saus op het bord en smeer het open. Leg de gegrilde courgetterol er op. Leg de tongfilet er half op. Zet puntjes met de remoulade. Leg de lente-ui overlangs op de filet en zet het courgetterolletje naar keuze. Zet de broodkrokantjes in de remoulade. Leg een "curly" op de filet en er langs. Als laatste zet je puntjes van de mousseline en leg je het zuring blad. Werk af met de ui-crunch.

Laat het smaken!