Over Coney Island

Over Coney Island

Intro

Dit is Zeebrugge, of beter gezegd het stukje Zeebrugge dat zich tussen de twee havensluizen bevindt en dat zich uitstrekt van het dorp tot de marinebasis.

Dat meer en meer mensen dit stukje Zeebrugge ontdekken, is geen wonder. Sommigen maken er een daguitstap of een namiddagwandeling van, anderen meren er aan, nog anderen vestigen er zich. Alleen een volwaardige hotelaccomodatie ontbreekt, maar daar komt binnenkort verandering in met de bouw van het gloednieuwe Ibis Styles-hotel op de Kustlaan. Daardoor zullen honderden mensen tegelijk hier van een verblijfsvakantie kunnen genieten.

Coney Island

De ontwikkeling van het nieuwe hart van Zeebrugge doet denken aan wat honderd jaar geleden aan de Amerikaanse Oostkust in New York gebeurde. Daar voltrok zich op het schiereiland Coney Island een toeristisch mirakel. Horeca-ondernemers, handelaars, artesten, bootverhuurders, hotelbazen en uitbaters van pretparken sloegen er de handen in elkaar en maakten van Coney Island de place-to-be van de New Yorkers, op zoek naar vertier en ontspanning.

Zeebrugge is natuurlijk New York niet, maar zijn haven staat wel op de wereldkaart. Duizenden buitenlanders zetten hier jaarlijks voet aan wal en gaan eveneens op zoek naar vertier, ontspanning en overnachting. Weten ze dat er om de hoek een mini-Coney Island op hen ligt te wachten?

Handel en Horeca

Dat Zeebrugge, naast de Strandwijk, een nieuw kloppend hart heeft, is te danken aan de voorbeeldige samenwerking tussen gemeentelijk overheid, havenbestuur en privé-initiatief. Waar eerstgenoemden zich voornamelijk met de infrastructuur van het gebied bezighouden, moeten de private ondernemers ervoor zorgen dat die infrastructuur tot leven komt.

In Zeebrugge is dat aardig aan het lukken. Wie de "Coney Island-driehoek" bezoekt, kan zich met eigen ogen vergewissen van het rijkelijk assortiment van brasserie-restaurants en bistro-café's, van gerenommeerde viswinkels en gespecialiseerde handelszaken, van trendy lofts en fonkelnieuwe appartementen. Dit brengt volk mee, wat betekent dat er ook meer volk komt bij de bakker, de beenhouwer, de bloemist, de supermarkt en de krantenwinkel.

Het is samen met deze ondernemers dat de initiatiefnemers van Coney Island-Zeebrugge een begrip willen maken, waar de binnen- en buitenlandse toerist niet langer naast kan kijken.